Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Samenwonen met vrienden? 4 gouden tips

19 mei 2022

Klaar om het ouderlijke nest te verlaten, maar nog niet genoeg gespaard voor je eigen stekje? Dan is samenwonen met vrienden, ook wel co-housing genoemd, de gulden middenweg. Maar wie kies je om een huis of appartement mee te delen? En hoe pak je de praktische zaken aan? Met deze vier tips leid je alles in goede banen.

Shutterstock 631352528

#1 Kies de juiste vrienden

Natuurlijk is jouw beste vriend of vriendin de eerste aan wie je denkt als toekomstige roommate. Jullie kennen elkaar door en door en hebben samen al heel wat watertjes doorzwommen. Toch kies je beter vrienden die iets minder hoog scoren op de vriendschapsschaal. Mocht de boel dan ooit ontploffen, raak je tenminste niet jouw BFF kwijt in het puin. Raadpleeg zeker onze vragen die je kan stellen om de perfecte roommate(s) te selecteren.

#2 Maak goede afspraken

Het klinkt logisch, maar toch is er vaak een gebrek aan duidelijke afspraken bij vrienden die onder een dak gaan leven. Bespreek financiële en praktische kwesties nog voor je verhuist en zet ze liefst zelfs op papier. Maak er vervolgens een punt van de vastgelegde regels strikt na te leven. Je vriendschap mag dan nog zo sterk zijn, overleeft ze het ook wanneer vriend- of vriendinlief steeds toiletpapier vergeet te kopen, met alle gevolgen van dien?

#3 Respecteer elkaars privacy

Uiteraard mag ook jij na een lange werkdag in de sofa van je roommate neerploffen als die in de woonkamer staat. De badjas aan de kapstok in haar kamer daarentegen, is waarschijnlijk niet bedoeld voor gedeeld gebruik. Spreek af welke vertrekken gemeenschappelijk zijn en waar ieders persoonlijke ruimte begint. Geef ook op voorhand aan of jullie de boodschappen al dan niet willen delen. Dat bespaart je een heleboel “iemand at heel mijn pot choco leeg”-frustraties.

#4 Spreek buitenshuis af met vrienden

Wanneer jouw roommates op vakantie zijn of tot laat moeten werken, kan je best enkele vrienden uitnodigen voor een spelletje Monopoly of een Harry Potter-marathon. Stel je woonkamer echter niet elke avond open voor je kameraden als dat jouw huisgenoten tot eenzame opsluiting in hun kamer verdoemt. Wees solidair en zorg ervoor dat iedereen zich te allen tijde thuis kan voelen in zijn eigen woonst.

Zo, nu ben je helemaal klaar voor de grote sprong. Heb je de perfecte samenwoonlocatie nog niet gevonden? Misschien is een van de appartementen van het nieuwbouwproject K-tower in Kortrijk wel iets voor jou en je vrienden!

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.