Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Kopen aan de kust: welke badplaats kies jij?

26 juli 2022
3minuten

Bruisende winkelstraten, ongerepte natuur, verfrissende zeelucht en - als ‘t weer een beetje meezit - een stralend zonnetje. Wonen aan zee is gezellig en gezond! Maar welke badstad is de beste? Of je nu kiest voor een tweede verblijf in Knokke, De Panne of een van de kustgemeenten ertussen: er valt overal wat te beleven. Maar als je gaat kopen aan zee, hoeveel bedraagt de tweedeverblijfstaks dan? Wij zetten de troeven van zes publieksfavorieten én hun taks voor tweede verblijven op een dijkje. Sea you there?

Wonen aan zee1

#1 Knokke, mix van luxe en natuur

Deze trendy badplaats, weleens ‘het Petit Paris van de Noordzee’ genoemd, heeft heel wat om je te verleiden. Eerst en vooral: natuurreservaat Het Zwin, waar je geniet van een ontspannende wandeling, bijzondere vogels spot of een ritje te paard maakt. Verder ga je in deze mondaine gemeente golfen, luxueus shoppen en heerlijk eten, want je vindt er meerdere sterrenrestaurants om vingers en duinen bij af te likken. In de zomermaanden slurp je er een verfrissend drankje in een van de vele strandbars. Maximaal vakantiegevoel!

In Knokke(-Heist) betaal je gemiddeld 700 euro per jaar aan belastingen voor je vakantiewoning.

#2 Koksijde: van smuluur tot cultuur

Koksijde is al sinds de 18e eeuw een populaire badplaats, bekend omwille van haar ligging in het midden van de duinen. De Hoge Blekker is dé trekpleister: in dit natuurreservaat vind je de hoogste duin van de Belgische kust. Ook de garnaalvissers te paard zijn een bekend beeld van deze badstad. Ga hen bewonderen en stap daarna een van de visrestaurants binnen voor je dagelijkse portie kraakverse mosselen of garnaalkroketjes.

Koksijde is ook ideaal om je culturele batterijen op te laden met het hoogste aantal Belgische musea van de kust. Ga sterrenkijken in het Duinenhuis en laat je verrassen door de unieke geschiedenis in Abdijmuseum Ten Duinen.

In Koksijde zet je tussen 734 en 913 euro per jaar opzij aan taks voor je tweede verblijf.

#3 Avontuur en romantiek in De Panne

De meest zuidelijke badstad van de Belgische kust? De Panne! In deze kustgemeente aan de Franse grens kan je urenlang dwalen over de uitgestrekte stranden. En je vindt er mooie groene fietsroutes, dwars door de natuur. Maar je kan evengoed in De Panne terecht voor verfrissende watersporten of een pittige strandzeiltocht. En niet te vergeten: attractiepark Plopsaland is vlakbij. Plezier voor iedereen!

Je mag zo’n 500 tot 575 euro aan taks rekenen voor je vakantiewoning in De Panne.

#4 Oostende: stadsgevoel aan zee

Even ontsnappen aan de stadsdrukte? Een dosis vitamine-zee doet wonderen voor je mentale gezondheid. Kan je het drukke stadsleven echter moeilijk helemaal achterlaten? Dan zit je goed in Oostende. Het stadscentrum bruist van de energie, maar je bent er altijd slechts enkele straten verwijderd van rustgevende duinen. Oostende was een inspiratiebron voor kunstenaars, auteurs en muzikanten zoals Ensor, Spilliaert of Hugo Claus, maar ook voor hun hedendaagse incarnaties. Je haalt er je culturele hart op, al kun je er ook shoppen tot je erbij neervalt met winkels die elke weekdag geopend zijn.

In Oostende betaal je maar liefst 1000 euro aan belastingen op je tweede verblijf.

#5 Strip ahoy in Middelkerke

Was jij vroeger - of ben je nog altijd - grote fan van stripiconen als Jommeke, Kiekeboe, Lucky Luke, Suske & Wiske en Urbanus? Of zijn je kinderen dol op stripfiguren? Dan hoef je niet te twijfelen: kies Middelkerke als jullie tweede uitvalsbasis! In deze ‘stripgemeente’ vind je overal standbeelden van deze helden en maak je uitjes naar het stripfestival of het stripdoolhof. Fun gegarandeerd! Daarnaast is Middelkerke het walhalla van de Vlaamse artiest: al jarenlang worden ze er met open armen ontvangen, met als hoogtepunt het zomerse Schlagerfestival. Het zandsculpturenfestival is er sinds kort een hoogtepunt in de zomermaanden.

Je vakantiewoning in Middelkerke vraagt zo’n 525 tot 600 euro belastingen van je.

#6 Blankenberge, badstad vol leven

Hou je parasol, windscherm en koelbox maar in de aanslag: in Blankenberge kan je gerust de hele dag op het sfeervolle strand zonnen en zandkastelen bouwen zonder je een seconde te vervelen. Ook de binnenstad is hip en levendig, met een rijke havengeschiedenis en tal van winkels en indooractiviteiten. Je kapoenen maken er kennis met de onderwaterwereld in Sea Life en ook voor tieners is Blankenberge met haar coole strandbars dé place to beach!

Voor je tweede verblijf in Blankenberge tel je jaarlijks 677 tot 746 euro aan taks neer.

#7 Garnalen in Oostduinkerke

Wist je dat Oostduinkerke de enige kuststad is waar er nog per paard garnalen gevist worden? Bij laag tij trekken de garnaalvissers met hun gele oliejekkers en hoge laarzen tot op borsthoogte de zee in. Om de zoveel tijd komen ze terug op het droge om de garnalen over te hevelen uit hun net in de twee rieten korven aan de flanken van hun Brabants trekpaard. Een schouwspel voor jong en oud en zeker een bezoekje aan Oostduinkerke waard!

Helemaal verkocht aan de kust? Tussen ons aanbod te koop vind je zeker je zonovergoten parel. Liever eerst wat extra informatie? Maak dan gerust een afspraak bij een van onze kantoren.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.