Huis verkopen binnen 3 jaar

Huis verkopen binnen 3 jaar

Gepubliceerd op 22/03/21

Wil jij vrij snel na de aankoop van een woning terug verkopen? Dat kan! Afhankelijk van de situatie zal dit financieel voordelig of nadelig zijn. Zo kan je onder bepaalde voorwaarden de registratierechten overdragen van de oude naar een nieuwe woning. Als je niet gedomicilieerd bent op het eerste adres, betaal je wel een meerwaardebelasting. Lees hieronder alle details.

Meeneembaarheid van registratierechten

In Vlaanderen hebben het klein beschrijf van 5% en groot beschrijf van 10% in 2018 plaatsgemaakt voor 7% registratierechten, die eind 2019 bij het wegvallen van de woonbonus werden bijgesteld naar 6%. In Brussel ligt het tarief vast op 12,5%. Verkoop je jouw woning binnen de vijf jaar na het verlijden van de notariële akte opnieuw en koop je binnen de twee jaar een nieuwe woning? Dan kan je een deel van de registratierechten recupereren. Hoeveel ongeveer? Het bedrag dat in mindering kan worden gebracht bedraagt maximaal € 12.500. 

Lees ook: De regeling voor registratiebelasting in Vlaanderen

 

Voorwaarden en uitzonderingen

Tussen de verkoop van de oude en aankoop van de nieuwe woning mag zoals hierboven reeds gezegd maximaal twee jaar tijd zitten. De meeneembaarheid van registratierechten geldt overigens enkel voor woningen waar je minstens 18 maanden gedomicilieerd bent. Erfenissen, schenkingen, bedrijfsvastgoed of opbrengsteigendommen komen niet in aanmerking. Bouwgronden en nieuwbouwwoningen vallen wel onder deze regeling. Bij een nieuwbouw krijg je weliswaar enkel voor de grond een deel van de registratierechten terug.

Lees ook: Investeren in opbrengsteigendom: wat brengt dat op?

 

Meerwaardebelasting

Ben je niet gedomicilieerd in de woning die je binnen de vijf jaar wilt doorverkopen? Dan betaal je een belasting op de meerwaarde. Die bedraagt 16,5 procent - te verhogen met de gemeentebelasting - van het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs. Om deze meerwaarde te berekenen, mag je de aankoopprijs verhogen met een forfaitair kostenpercentage van 25%. Per jaar dat er sinds de aankoop verlopen is, mag je nog eens 5% op de aankoopprijs extra rekenen. Als je werken hebt uitgevoerd in de woning, dan kan je die kosten ook bij je aankoopprijs optellen, maar je moet in dat geval wel de facturen van een geregistreerde aannemer kunnen voorleggen.

 Lees ook: Wat zijn notariskosten?

 

Klaar om de stap te zetten? Plaats dan nu gratis jouw zoekertje online!

Lees ook: