Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Het wonen van morgen

12 april 2023

Onze huizen worden steeds slimmer, nieuwe woonvormen winnen aan populariteit en de normen rond bouwen en verbouwen worden alsmaar strenger. Of deze trends in de woonsector zich voortzetten in de toekomst en welke veranderingen we nog mogen verwachten? Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow, licht een tip van de sluier.

Het duurzame huis van de toekomst

Living Tomorrow heeft als missie een visie bieden op leven, wonen en werken in de toekomst. Hun bezoekers krijgen de kans zich in te leven en vooral voor te bereiden op die moderne wereld. Het sleutelwoord van de voorbije én de nog komende jaren? Duurzaamheid. Vooral met water, gezondheid, voeding, natuurlijke grondstoffen en energie moeten we rationeler omspringen. Dat kan met duurzame oplossingen als recycleerbare materialen, apps die je aansporen om voedingsproducten te gebruiken die bijna vervallen, groene energiebronnen etc.

Miniaturisering van technologie

Vooral op het vlak van domotica zijn er het afgelopen decennium grote sprongen gemaakt. Dure en trage toestellen met veel bedrading hebben dankzij de miniaturisering van technologie plaatsgemaakt voor betaalbare, draadloze modellen die je vanuit je handpalm of zelfs via stemherkenning kan besturen. Helaas heb je voor je verlichting, verwarming, audiosysteem, slimme koelkast … allerlei verschillende apps nodig. Dat zal veranderen in de toekomst. Op termijn zullen al je smart devices op elkaar aangeschakeld worden in een overkoepelend OS of operating system.

Moderne woonvormen

Naar aanleiding van het groeiende aantal individuen in de maatschappij, steken nieuwe woonvormen alsmaar meer de kop op. Car sharing- en ride sharing-opties als Cambio en Über zijn immens populair en met voorlopers als AirBnb lijkt ook woningen delen in opmars. Hoewel in België vooral studenten en senioren als onbekenden met elkaar samenhuizen, neemt het succes langzaamaan ook bij andere bevolkingsgroepen toe. De multiculturaliteit van onze moderne maatschappij speelt daarin zeker een rol. In andere culturen is samenwonen met meerdere gezinnen immers vaak de gewoonte. Ons vastgoed zal daarop inspelen met aangepaste infrastructuren en woningen.

Verticaal en duurzaam bouwen

De tijd waarin elk gezin zich een vrijstaand huis met een vijftal slaapkamers en een grote tuin kan veroorloven, is stilaan voorbij. Er is nood aan hybride en flexibele woonvormen, waarin gezinnen of groepen individuen samenwonen. Naar het voorbeeld van wereldsteden als New York, Londen en Rotterdam moeten we ruimte creëren door meer in de hoogte te bouwen. Onze nieuwe bouwtechnieken laten overigens toe om dit op een esthetisch verantwoorde manier te doen. De gebruikte materialen zijn bovendien steeds beter recycleerbaar. Technieken als 3D-printen, lichtgewicht materialen en betere isolatie dragen eveneens bij aan een duurzame woonsector.

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht bewaren Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.