Hoge facturen? Zo maak je jouw woning energiezuiniger

Hoge facturen? Zo maak je jouw woning energiezuiniger

Gepubliceerd op 21/05/19

Isolatie = key

Een slecht geïsoleerde woning verliest veel warmte en dat zie je natuurlijk op de rekening. Je woning goed isoleren kan je op lange termijn dus heel wat geld besparen. Spouwmuurisolatie kost om en bij € 17/m², min een premie van € 5/m². Voor dakisolatie betaal je € 40/m², maar je ontvangt een premie van € 4/m². Deze investeringen schelen al gauw tot 30 % op je maandelijkse energiefactuur. En die centen spendeer je vlotjes aan die design zetel waar je al zo lang van droomt!

Laat de zon in je huis

Wat is geel en tegelijk ook groen? Klopt, de zon! Zonnepanelen hebben niet alleen een gunstig effect op je energiefactuur, ze verhogen ook de waarde van je huis. Handig dus als je wil verkopen. De premies voor zonnepanelen zijn intussen afgeschaft, maar de prijzen van huishoudelijke installaties zijn wel sterk gedaald. Met de huidige prijs van gemiddeld € 6.500 laat een installatie zich binnen 8 à 9 jaar al terugbetalen. Een zonnig vooruitzicht!

De pomp verwijt de ketel

Ook met een oude gasketel gooi je onbewust heel wat geld uit het raam. Een condensatieketel met hoger rendement is heel wat zuiniger én veiliger dan zo’n oude knar. Na om en bij 11 jaar heb je jaarlijks al voldoende bespaard op brandstof om de kostprijs van de ketel terug te betalen. Je kan ook nog een stapje verder gaan en er een warmtepomp bij installeren. Dit systeem gebruikt warmte uit de lucht, water of grond om het kraantjeswater te verwarmen. Als je een goed geïsoleerde woning hebt, kan je de warmtepomp zelfs als hoofdverwarming gebruiken. It’s getting hot in here!

Renovate good times come on!

Sinds februari is er een nieuwe overkoepelende renovatiepremie. Die wordt opgedeeld in vier categorieën: dak, buitenschrijnwerk, bouwschil en technische installaties (elektriciteit, sanitair en verwarming). Voortaan kan je 20% van je renovatiefactuur laten subsidiëren, met een plafond van € 2.500 per categorie. Voor een ‘totaalrenovatie’ heb je dus recht op maximaal € 10.000. Gezinnen met een laag inkomen en verhuurders kunnen zelfs tot 30 % of € 3.333 per categorie krijgen, op voorwaarde dat de woning minstens 30 jaar oud is. De renovatiepremie wordt bovendien niet meer gekoppeld aan een woning, maar aan een gezin. Zelfs als de vorige eigenaars al een premie hebben aangevraagd, kom jij dus nog in aanmerking. Als dat geen meevaller is!

Om snel een idee te krijgen voor welke premies jij in aanmerking komt, kan je de premiezoeker van Wonen-Vlaanderen gebruiken. Toch nog niet helemaal mee met de nieuwe overkoepelende renovatiepremie? Op de website van de Vlaamse overheid vind je alles nog eens op een rijtje.