Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

De samenwoontest: zijn jullie er klaar voor?

17 april 2019

Jullie denken erover na om binnenkort te gaan samenwonen. Het in elkaar zetten van een Ikea-kast wordt vaak beschouwd als de ultieme samenwoontest. We geven je enkele tips mee vooraleer je met deze test kan checken in hoeverre samenwonen een goed idee is.

Shutterstock 87429137

Geen twijfel mogelijk

Een huis gooi je niet zomaar impulsief in je winkelkar aan de kassa van de supermarkt. Je moet echt héél zeker zijn dat jullie samen deze grote sprong willen wagen. Kunnen jullie alle kosten bolwerken? Vraag het op voorhand na bij de bank! En zijn jullie zeker dat jullie niet meer willen profiteren van de vrijheid van huren? Als studeren of reizen nog op jullie bucketlist staat, wacht je immers beter nog even vooraleer je je vastpint op één locatie.

Zet het op papier

Natuurlijk zijn jullie er zeker van dat jullie voor altijd samen blijven, maar zelfs de mooiste sprookjes eindigen soms in een not so happy ending. Kijk maar naar Brad en Jennifer! Vermijd een financiële kater met goede afspraken op papier. Laat door de notaris vastleggen wie welk deel van het startkapitaal inbrengt en hoe jullie de afbetaling regelen.

Locatie locatie locatie

Een charmante woning op een interessante locatie kost algauw een aardige duit. Toch is het verstandig om deze investering te maken, want besparen op een tof huis in een slechte buurt zal je je op termijn toch berouwen. Kies een plek vanwaar het werk voor beiden vlot bereikbaar is en waar ook in de vrije tijd iets te beleven valt. Als jong koppel blijf je in the middle of nowhere vast niet heel lang gelukkig zonder dat de FOMO de kop opsteekt.

Uitbreiding op komst?

Ja, nu zijn jullie nog met z’n tweetjes… Maar als het samenwonen meevalt, komt daar mogelijks nog wel een persoontje bij. Geen kinderwens? Dan is een extra kamer nog steeds een goed idee. Die kan je benutten als hobbyruimte of logeerkamer voor je vrienden na het beerpongtornooi in de tuin. Ook wie droomt van een hond of kat houdt daar best rekening mee bij de keuze van hun appartement of woning. Doggy on board!

Compromissen sluiten? Niks van!

Toegevingen doen over de bestemming van jullie zomervakantie of de naam van de kat, sure. Maar van de plaats waar jullie samen een toekomst zullen opbouwen, zijn jullie maar beter allebei 100% overtuigd. You only buy once… Laat je niet te snel verleiden bij de bezichtiging en neem steeds iemand mee met kennis van bouwen of verbouwen. Zo krijg je een goede inschatting van hoeveel extra klusjes jullie nog zullen kosten. Vraag ook zeker naar belangrijke documenten zoals EPC, elektrische keuring, stedenbouwkundige inlichtingen, enzovoort. Geen kat in een zak voor jullie!

De Samenwoontest

Hieronder vinden jullie 5 reeksen met telkens een aantal stellingen. Deze stellingen duiden op de verschillende valkuilen voor samenwoners. De focus ligt op in hoeverre het samenwonen een goed idee is. De test richt zich niet op de kwaliteit van jullie relatie.

Het is de bedoeling om bij elke stelling een cijfer van 0 tot 5 te noteren. Een '0' betekent 'helemaal niet van toepassing', een '5' betekent 'helemaal van toepassing'.
Als je deze test met twee wilt invullen, vertel dan aan elkaar welk cijfer jij zou geven. Mochten jullie er niet uit raken welk cijfer het meest correct is, neem dan het gemiddelde van beide cijfers.


Reeks 1

  1. We verdienen allebei ongeveer evenveel.
  2. We betalen allebei ongeveer evenveel.
  3. We hebben duidelijke afspraken over wie wat betaalt.
  4. We kunnen het allebei laten merken als we iets waarderen in de ander.
  5. Geen van beiden is thuis vroeger bijzonder 'verwend'.

Reeks 2

  1. We kunnen ons allebei goed inleven in de ander.
  2. We hebben in veel zaken eenzelfde smaak.
  3. Compromissen sluiten kunnen we allebei goed.
  4. Onze voorgaande inrichtingen zien/zagen er niet al te verschillend uit.
  5. De waarde van 1€ zien we ongeveer gelijk.

Reek 3

  1. We verschillen niet heel sterk in hoe we omgaan met stress.
  2. We zijn samen al de nodige tegenslag doorgekomen.
  3. Ons leven is vrij relaxed en ontspannen.
  4. Over grote beslissingen met betrekking tot het huis en de financiën hebben we uitgebreid overleg.
  5. Op ons werk zijn we allebei vrij stressbestendig.

Reeks 4

  1. We kunnen heel goed met elkaar lachen.
  2. We hebben een aantal hobby's en interesses voor onszelf.
  3. We hebben een aantal hobby's en interesses gemeen.
  4. We kunnen onszelf zijn, maar er zijn ook grenzen.
  5. We voelen elkaars stemming goed aan.

Reeks 5

  1. Ons onderkomen telt aardig wat vierkante meters.
  2. We zijn beiden gewend aan samenleven met anderen.
  3. We doen graag af en toe ons eigen ding.
  4. We hebben allebei een leuke vriendenkring.
  5. We respecteren elkaars privacy.

Tel nu per reeks de punten op en bekijk hieronder de conclusies.

Meer dan 15 punten per reeks?
Jullie zijn klaar om succesvol samen te wonen! Jullie lijken de 5 samenwoonvalkuilen perfect te omzeilen.

Minder dan 15 punten per reeks?
Geen nood. Jullie kunnen er een werkpuntje van maken om te leren omgaan met jullie meningsverschillen. Een andere risicofactor is dat de kans bestaat dat de zaken niet helemaal goed verdeeld zijn tussen jullie. Help elkaar waar nodig, en voor je het weet vormen jullie het perfecte stel dat snel de stap zal zetten om samen te gaan wonen.

(Bron: Robert Doggers - 'Samenwonen doe je zo')


We geven je nog enkele kleine tips mee eens je beslist hebt om samen te wonen:

  • Maak geen takenlijstje: een lijstje dat aangeeft wie wanneer moet koken en moet schoonmaken kan heel wat stress teweegbrengen. Bepaal samen een dag wanneer bijvoorbeeld samen de schoonmaak houdt en ruim je eigen spullen op.
  • Maak tijd voor elkaar: je woont nu wel samen en ziet elkaar bijna dagelijks, toch is het belangrijk om wekelijks 1 avond voor jullie te reserveren.
  • Laat kleine dingen toe: probeer je niet te ergeren aan kleine dingen zoals schoenen die niet op de juiste plaats staan of iets dat niet opgeruimd is. Stoor je je echt, vertel dit dan op een rustige manier aan je partner.
  • Ga eens uit zonder elkaar: je ziet elkaar nu heel vaak. Net daarom is het nu ook van belang om nog geregeld met je vrienden af te spreken. Het is belangrijk om elkaar eens te missen, ook al is het maar voor een korte avond.

Dewaele zoekt voor jou

Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het nieuwste aanbod in je mailbox!

Zoekopdracht bewaren

Tags:

Gerelateerde posts

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht opslaan Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.