Een bod uitbrengen op een woning: dit moet je weten

een bod uitbrengen

Een bod uitbrengen op een woning: dit moet je weten

Gepubliceerd op 22/03/21

Het huis of appartement van je dromen gevonden? Dan is het spannende moment daar om een bod te doen. Die grote stap brengt vanzelfsprekend heel wat vragen mee. Is elk bod bindend? Zijn er opschortende voorwaarden? Hoe breng ik een bod uit via soldandset.be? Wij geven een antwoord op al die vragen. Eenmaal, andermaal, verkocht!

 

Bindend of niet bindend?

Een bod doen via soldandset.be is niet bindend, en dat is erg uitzonderlijk. In de meeste andere gevallen ga je door te bieden op een woning, een officiële verbintenis aan. Wordt jouw bod aanvaard door de verkoper, dan ben jij verplicht om het huis aan het door jou geboden bedrag te kopen. Het maakt daarbij niet uit of jouw bod via e-mail, sms of op papier werd gedaan. Omgekeerd is een bod aanvaarden ook bindend voor de verkoper. Tip: beperk de geldigheid van jouw bod in tijd om te voorkomen dat de verkoper er ver na datum alsnog op ingaat en jij intussen al lang een andere woning gekocht hebt.

Lees ook: Ik wil bieden op een woning: hoe pak ik dat strategisch aan?

 

Opschortende voorwaarden

Een manier om je in te dekken voor onvoorziene omstandigheden of externe factoren, is door opschortende voorwaarden op te nemen. Die opschortende voorwaarden zijn enkel geldig als ze afhankelijk zijn van derden, er een termijn is vastgelegd waarbinnen de voorwaarde vervuld moet worden en er een afgesproken maximum bedrag is opgenomen. Zo kan het zijn dat de bank geen lening toestaat, er problemen zijn met de stedenbouwkundige vergunningen of het bodemattest niet in orde is. Als een van beide partijen zelf de voorwaarde verhindert, gaat de verkoop gewoon door. Het is daarom erg belangrijk dat beide partijen hun uiterste best doen om de voorwaarden in te lossen. Zeker van je stuk? Dan laat je de opschortende voorwaarden beter achterwege. Bij twee gelijke biedingen zal de koper namelijk sneller het bod zonder achterpoortje aanvaarden zodat zijn woning zeker verkocht wordt. 

Lees ook: Bankhoppen 101: zo bekom jij de beste lening

 

Een bod doen via soldandset.be

een bod uitbrengen - soldandset.be

Zoals gezegd, is een bod uitbrengen via soldandset.be niet bindend. Je kan zelfs een bod annuleren, mocht je toch van gedachte veranderen. Biedingen zijn bij ons erg transparant, wat wil zeggen dat je wordt geïnformeerd wanneer iemand een hoger bod doet, zodat jij eventueel een nieuw bod kan uitbrengen. Je kan enkel binnen de biedingsperiode bieden. Wanneer die is afgelopen, wordt de hoogste bieder gecontacteerd om zijn bod bindend te maken. Daarna beslist de koper of hij het hoogste bod aanvaardt of niet. Een bod doen via soldandset.be is volledig gratis. Pas na de ondertekening van het compromis betaal je als koper een veilingfee van 1999 euro.

Lees ook: Alles wat je moet weten wanneer je een bod wilt doen

Nu je weet hoe het moet, kan je een kijkje nemen tussen ons aanbod en een bod uitbrengen op jouw droomwoning.

Lees ook: