Dewaele Vastgoeddiensten © 2024

Heb ik recht op bepaalde premies bij de aankoop van een woning?

Als je beslist een onroerend goed aan te kopen en vervolgens te verbouwen, dan zal je kunnen rekenen op een aantal premies en tegemoetkomingen van de overheid. Via deze premies wil de overheid zoveel mogelijk mensen de kans geven om een eigen woning aan te kopen of te verbouwen. Wij geven je hier graag wat meer uitleg over.

In België kan niet iedereen op dezelfde premies aanspraak maken, de tussenkomsten verschillen sterk naargelang gewest, provincies, gemeenten, enz. Ook via je netbeheerder kan je in sommige gevallen een premie genieten. Vooral energiebesparende investeringen worden aangemoedigd door de overheid, en gaan vaak gepaard met een financiële steun. Men kan onder andere premies genieten voor het leggen van dakisolatie, vloerisolatie, installeren van een zonneboiler, enz , daarenboven is ook de Vlaamse verbeteringspremie voor oudere woningen alom gekend.

Renovatiepremie

Waarbij er vroeger zowel een Vlaamse renovatiepremie als een verbeterings- en aanpassingspremie kon worden aangevraagd bij renovaties of verbouwingen, zijn deze premies vanaf 01.01.2019 samengesmolten tot één overkoepelende renovatiepremie.

Voorwaarden:

  • Het moet gaan over de renovatie van een woning van minstens 30 jaar of een bestaand gebouw dat omgevormd wordt tot een woning;

  • De kosten van de renovatie of verbouwing bedragen minimum 2.500 EUR (excl. BTW).

  • De werken moeten betrekking hebben op één van volgende categorieën:
    • Ruwbouw (nl. werken aan de muren, trappen, funderingen,...)

    • Dakwerken (nl. werken aan de goten, afvoer, dakbekking,...)

    • Technische installaties (nl. werken aan sanitaire installaties voor badkamer en toilet of centrale verwarming). Voor onderstaande technische installaties, wordt er rekening gehouden met een maximumbedrag van de factuur:
      • Elektrische installatie: maximum 3.750 EUR (excl. BTW)

      • Sanitaire installatie: maximum 3.750 EUR (excl. BTW)

      • centrale verwarming: maximum 7.500 EUR (excl. BTW)

  • De werken moeten voltooid zijn bij het indienen van de aanvraag;

  • De aanvrager moet zelf in de woning wonen of de woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar;

  • De aanvrager mag niet in het bezit zijn van een andere woning in volle eigendom, dus de aanvrager mag wel in het bezit zijn van een andere woning in blote eigendom, vruchtgebruik of mede-eigendom;

  • Rekening houdend met de gezinssituatie, mag het inkomen maximum het volgende bedragen (grenzen voor 2019):
    • Alleenstaande: 43.870 EUR

    • Alleenstaande met persoon ten laste: 62.670 EUR + 3.510 EUR per extra persoon ten laste

    • Samenwonenden: 62.670 EUR + 3.510 EUR per extra persoon ten laste

Om deze voorwaarde te toetsen, wordt er rekening gehouden met het gezamenlijk belastbaar inkomen, afzonderlijk belastbaar inkomen, leefloon, vervangingsinkomen en/of beroepsinkomen uit het buitenland.

Om het bedrag van de premie te bepalen, kunnen er facturen worden voorgelegd van aannemers met zowel de kosten voor de materialen als de kosten voor de werkuren. Wanneer het gaat om een doe-het-zelver, kan deze facturen voorleggen van de aangekochte materialen.


In principe bedraagt de premie 20% van de factuur per categorie met een maximum van 2.500 EUR per categorie. Echter bestaat hierop ook twee uitzonderingen, waarbij de premie 30% van de factuur kan bedragen:

  • Personen met een laag inkomen
    Er bestaan een uitzondering voor gezinnen met een laag inkomen waarbij de premie 30% van de factuur bedraagt per categorie met een minimum van 1.250 EUR en een maximum van 3.333 EUR per categorie.

  • Personen die hun woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minimum 9 jaar
    Ook geldt er een uitzondering voor wie zijn/haar woning verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor voor minimum 9 jaar. Hierbij zal de aanvrager ook recht hebben op een premie van 30% van de factuur met een maximum van 3.333 EUR. Hierbij is er geen sprake van de minimumpremie van 1.250 EUR zoals bij personen met een laag inkomen. Opgelet er kan wel geen aanvraag meer worden ingediend in de laatste 3 jaar van het lopende huurcontract.

De totale premie blijft beperkt tot 10.000 EUR voor alle categorieën samen.

Energiepremies

Als je beslist om energetische verbeteringen door te voeren aan jouw woning, kan je aanspraak maken op de individuele energiepremies. Onder deze energetische verbeteringen valt:

  • Isolatie
    Het moet gaan over de isolatie van woningen aangesloten op het distributienet voor 01.01.2006 of met een bouwaanvraag uiterlijk op 31.12.2005.

  • Installatie
    Hierbij moet het gaan om een installatie in woningen aangesloten op het distributienet voor 01.01.2014 of een bouwaanvraag uiterlijk op 31.12.2013.

De soorten investeringen, de voorwaarden en de premies die eraan verbonden zijn, kan je hier terugvinden.

Vlaamse energielening

En gekend voordeel is daarnaast het feit dat je in de meeste gemeenten een energielening van de Vlaamse overheid kunt afsluiten. Met deze lening kan je energiebesparende investeringen financieren. Het gaat als volgt te werk: Je kan maximum een bedrag van 15.000 EUR lenen. Dit bedrag betaal je terug over een periode van 8 of 10 jaar (afhankelijk van het feit of je al dan niet behoort tot een prioritaire doelgroep), aan een interest van 0% of 2%. Wil je dergelijke lening aanvragen, dan moet je je wenden tot het Energiehuis in jouw gemeente. Je kan dus enkel een energielening aanvragen als jouw gemeente beschikt over een Energiehuis. Ondertussen beschikken de meeste Vlaamse gemeenten over zo’n Energiehuis. Pas wel op: vanaf 2019 zal het aanvragen van deze lening enkel nog mogelijk zijn voor mensen die behoren tot een zogenaamde prioritaire doelgroep en financieel dus zwakker staan.

Een gekend voordeel is daarnaast het feit dat je in de meeste gemeenten een energielening van de Vlaamse overheid kunt afsluiten. Wil je dergelijke lening aanvragen, dan moet je je wenden tot het Energiehuis in jouw gemeente. Je kan dus enkel een energielening aanvragen als jouw gemeente beschikt over een Energiehuis.

Vanaf 01.01.2019 kan enkel nog de prioritaire of kwetsbare doelgroep een energielening afsluiten tot 15.000 EUR. Deze lening moet terugbetaald worden over een termijn van 10 jaar met een intrest van 0%. Het gaat om volgende doelgroepen:

  • personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (klevertje eindigt op 1);

  • huishoudens met een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan € 18.730,66 verhoogd met € 3.467,55 per persoon ten laste;

  • personen die in schuldbemiddeling zitten en die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen;

  • personen die het OCMW begeleidt omdat ze de facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen betalen;

  • beschermde afnemers;

  • gezinnen met een gezamelijk belastbaar inkomen van maximaal 31.340 euro verhoogd met 1.630 euro per persoon ten laste (er wordt gekeken naar het inkomen van 3 jaar terug).

BENO-pass of totaalrenovatiebonus

Wie vanaf 2017 investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan bovenop de reeds bestaande premies, in aanmerking komen voor de “Totaalrenovatiebonus” of “BENO-pass”. Meer in het bijzonder zal je minstens 3 premies van de netbeheerder (of minstens 2 van dergelijke premies in combinatie met een ventilatiesysteem) moeten aanvragen - en vervolgens toegekend krijgen - binnen een periode van 5 jaar, te rekenen vanaf de datum van de eindfactuur van de eerste investering. Deze premies betreffen:

Hoe meer energiebesparende maatregelen je combineert, hoe hoger de bonus zal zijn. Dit bedrag - dat wordt uitbetaald in schijven - kan bijgevolg variëren van 1.250 euro tot 4.750 voor eengezinswoningen en van 625 euro tot 2.375 euro voor appartementen. Voorwaarde is wel dat je woning uiterlijk op 31.12.2005 was aangesloten op het elektriciteitsdistributienet of dat voor deze woning de stedenbouwkundige vergunning uiterlijk op 31.12.2005 werd aangevraagd. Bovendien gebeurt de toekenning van deze totaalrenovatiepremie automatisch.

Burenpremie

Op deze premie kunnen projectleiders aanspraak maken wanneer een minstens 10 woningen uit dezelfde straat of dezelfde gemeente energiezuinig gemaakt worden. Vervolgens moet het gaan om ten minste 1 investering van de 7 maatregelen uit de totaalrenovatiebonus, zoals hierboven beschreven.

De premie bedraagt maximum 400 EUR per woning waarbij de projectleider de eigenaar volledig ontzorgt. Dit wil zeggen dat de projectleider jou als eigenaar zal informeren over de mogelijkheden, aannemers zal contacteren,...

Korting op de onroerende voorheffing

Als eigenaar van een woning, moet je elk jaar onroerende voorheffing betalen. Hierop kan echter een korting worden verkregen, indien je een ingrijpende energetische renovatie uitvoert. Dit houdt in dat de technische installaties volledig worden vervangen en minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

De korting geldt voor een duur van vijf jaar waarbij er een opsplitsing moet worden gemaakt tussen bestaande woningen en nieuwe woningen:

  • Bestaande woningen
    • Korting van 50% wanneer het E-peil maximum 90 bedraagt

    • Korting van 100% wanneer het E-peil maximum 60 bedraagt

  • Nieuwe woningen (bouwaanvraag vanaf 01.01.2016)
    • Korting van 50% wanneer het E-peil maximum 30 bedraagt

    • Korting van 100% wanneer het E-peil maximum 20 bedraagt

Ook nieuwbouwprojecten blijven niet in de kou staan

Niet alleen voor bestaande woningen, maar ook voor nieuwbouwwoningen kan je premies genieten. Voor bouwaanvragen vanaf 2016 ontvang je automatisch een korting van 50% op de onroerende voorheffing bij een E-peil van maximum E30 en dit voor een periode van 5 jaar. Heb je een E-peil van maximum E20, dan krijg je een korting van 100% op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar.

Om na te gaan welke premies je kan genieten, kan je surfen naar www.premiezoeker.be, deze website zal jou een gedetailleerd overzicht bieden van alle premies die voor jou van toepassing zijn.

Heb je hieromtrent nog verdere vragen, neem dan gerust contact op met één van onze makelaars.

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

Gerelateerde video's

20 De regeling voor registratierechten in Vlaanderen en Brussel een overzicht
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen
24 Je woning verhuren 10 fouten die je moet vermijden
Speel video af
Wonen
31 Renovatieplicht hoe kan je met weinig budget je EPC score verbeteren
Speel video af
Bouwen & verbouwen Verbouwen
10 10 tips om uw vastgoedportefeuille te optimaliseren
Speel video af
Investeren
3 Nieuwbouw op plan kopen wat betekent de wet Breyne
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen
16 Jouw vakantiewoning verhuren om stijgende kosten het hoofd te bieden dit en nog zoveel meer voordelen
Speel video af
Investeren Vastgoed verhuren
14 Verschillende types vastgoedinvesteringen onder de loep
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed
18 Hoe verkoop ik mijn woning aan de maximale marktprijs
Speel video af
Wonen Woonvastgoed verkopen
29 Renovatieplicht wat betekent dit
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen
30 Het asbestattest de belangrijkste weetjes op een rij
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Verbouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Welke verkoopdocumenten en attesten breng ik in orde als verkoper?
32 Mijn woning verwarmen met een warmtepomp wat moet ik weten
Speel video af
Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Vastgoed verhuren
19 Bij de aankoop van je woning btw of registratierechten betalen hoe zit dit juist
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen
33 Green mortgages de voordelen
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed
11 Investeren in residentieel vastgoed de fiscale mogelijkheden
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed Vastgoedportefeuille optimaliseren
15 Jouw vakantiewoning verhuren Hier moet je rekening mee houden
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
13 Hoe bereken ik het rendement op mijn vastgoedaankoop
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren
8 Investeren in duurzaam vastgoed de vastgoedtrends
Speel video af
Investeren Investeren in vastgoed
21 Hoe kan je genieten van korting op je registratierechten op de Brusselse vastgoedmarkt
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen
Sofie en filip nieuwbouw trends thumbnail
Speel video af
Bouwen & verbouwen Bouwen
Wet breyne
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen Bouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen
Soldandset
Speel video af
Wonen Woonvastgoed verkopen
Youtube Thumbnail Wikimmo Wonen 1
Speel video af

Mijn woning of bedrijfsgebouw beschikt over een stookolietank: moet deze gekeurd worden voor verkoop?

Wonen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed verkopen
Youtube Thumbnail Wikimmo Wonen 1
Speel video af

Wat zijn de stedenbouwkundige inlichtingen?

1:50
Wonen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed verkopen
Wikimmo elektrische keuring
Speel video af

Alles wat je moet weten over de elektrische keuring

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen
Wikimmo Welke verkoopdocumenten en attesten breng ik in orde als verkoper?
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen
Wikimmo registratierechten 2022
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Youtube Thumbnail Wikimmo
Speel video af
Wonen Woonvastgoed verkopen
Youtube Thumbnail Wikimmo Wonen 1
Speel video af

Mijn woning is getroffen door een rooilijn: wat nu? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen
Wat is een erfpacht trefonds constructie
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Je huis verkopen aan een van je kinderen waarop moet je letten wikimmo
Speel video af
Wonen Woonvastgoed verkopen Investeren Successieplanning
Hoe kan je jouw woning beschermen tegen schuldeisers Wikimmo
Speel video af
Wonen Woonvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Welke attesten heb ik nodig bij het verhuren van mijn woning Wikimmo
Speel video af
Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Kopie van Wikimmo Youtube
Speel video af

investeren in vastgoed

Investeren Investeren in vastgoed
Wat is een zorgvolmacht wikimmo
Speel video af

Wat is een zorgvolmacht?

Wonen Woonvastgoed verkopen Investeren Successieplanning
Studentenhuurovereenkomst alles wat je moet weten Wikimmo
Speel video af

Studentenhuurovereenkomst: alles wat je moet weten - Wikimmo

Wonen Op kot
Wanneer is er sprake van een tekortschatting bij verkoop van een woning Wikimmo
Speel video af

Wanneer is er sprake van een tekortschatting bij verkoop van een woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is een gesplitste aankoop Wikimmo
Speel video af

Wat is een gesplitste aankoop? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoedportefeuille optimaliseren
Successieplanning bij vennootschappen en commercieel vastgoed wikimmo
Speel video af

Successieplanning bij vennootschappen en (commercieel) vastgoed

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Overnames Investeren Successieplanning Vastgoedportefeuille optimaliseren
Wat is een wilsgebrek en het gevolg voor de verkoopovereenkomst indien hier sprake van is Wikimmo
Speel video af

Wat is een wilsgebrek en het gevolg voor de verkoopovereenkomst indien hier sprake van is? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen
Wanneer kan je een renovatie van een woning aan 6 BTW uitvoeren Wikimmo
Speel video af

Wanneer kan je een renovatie van een woning aan 6% BTW uitvoeren? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Kan een minderjarige een woning huren Wikimmo
Speel video af

Kan een minderjarige een woning huren? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een zwembad Wikimmo
Speel video af

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een zwembad? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat als uw huurder de huurwoning beschadigt
Speel video af

Wat als uw huurder de huurwoning beschadigt? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een carport Wikimmo
Speel video af

Heb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een carport? - Wikimmo

Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen
Woning verkopen zonder partner Wikimmo
Speel video af

Woning verkopen zonder partner - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed verkopen
Ik koop een woning en achteraf stel ik een vochtprobleem vast Wat nu Wikimmo
Speel video af

Ik koop een woning en achteraf stel ik een vochtprobleem vast. Wat nu? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is het conformiteitsattest Wikimmo
Speel video af

Wat is het conformiteitsattest? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Alles wat je moet weten over de wet Breyne Wikimmo
Speel video af

Alles wat je moet weten over de wet Breyne - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Projectontwikkeling Investeren Investeren in vastgoed
Mag de verhuurder een sleutel bijhouden van de huurwoning Wikimmo
Speel video af

Mag de verhuurder een sleutel bijhouden van de huurwoning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Opzeg huurcontract wegens verbouwingswerken wat zijn de regels Wikimmo
Speel video af

Opzeg huurcontract wegens verbouwingswerken: wat zijn de regels? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat te doen als er dringende herstellingswerken aan je huurwoning zijn Wikimmo
Speel video af

Wat te doen als er dringende herstellingswerken aan je huurwoning zijn? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat moet er gebeuren met de brandverzekering bij de verkoop van je woning Wikimmo
Speel video af

Wat moet er gebeuren met de brandverzekering bij de verkoop van je woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is teruggave van verkooprechten Wikimmo
Speel video af

Wat is teruggave van verkooprechten? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Mag een huurder huisdieren houden in een huurwoning Wikimmo
Speel video af

Mag een huurder huisdieren houden in een huurwoning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat als je woning onbewoonbaar wordt verklaard Wikimmo
Speel video af

Wat als je woning onbewoonbaar wordt verklaard? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Vastgoed verhuren
Wat is een plaatsbeschrijving en waarom is dit nodig Wikimmo
Speel video af

Wat is een plaatsbeschrijving en waarom is dit nodig? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen bij de verkoop van mijn woning Wikimmo
Speel video af

Wat gebeurt er met mijn zonnepanelen bij de verkoop van mijn woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Mijn huis is bouwkundig erfgoed wat nu Wikimmo
Speel video af

Mijn huis is bouwkundig erfgoed, wat nu? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen
Wanneer kan je onroerende voorheffing ten laste leggen van de huurder Wikimmo
Speel video af

Wanneer kan je onroerende voorheffing ten laste leggen van de huurder? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Vastgoed verhuren
Wat als ik een huis wil kopen tijdens mijn echtscheidingsprocedure Wikimmo
Speel video af

Wat als ik een huis wil kopen tijdens mijn echtscheidingsprocedure? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Eerst verkopen en dan kopen of omgekeerd Wikimmo
Speel video af

Eerst verkopen en dan kopen of omgekeerd? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen
Is een mondelinge huurovereenkomst geldig Wikimmo
Speel video af

Is een mondelinge huurovereenkomst geldig? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
De voorlopige en definitieve oplevering bij nieuwbouw hoe gaat dit in zijn werk Wikimmo
Speel video af

De voorlopige en definitieve oplevering bij nieuwbouw: hoe gaat dit in zijn werk? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Projectontwikkeling Investeren Investeren in vastgoed
Mijn huurder weigert te betalen wat nu Wikimmo
Speel video af

Mijn huurder weigert te betalen: wat nu? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Moet je erfbelasting betalen op jullie gezinswoning als je partner overlijdt Wikimmo
Speel video af

Moet je erfbelasting betalen op jullie gezinswoning als je partner overlijdt? - Wikimmo

Investeren Successieplanning
Is een elektrische keuring nodig bij de verkoop van een woning Wikimmo
Speel video af

Is een elektrische keuring nodig bij de verkoop van een woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Meeneembaarheid van verkooprechten
Speel video af

Meeneembaarheid van verkooprechten - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Verzekeren van een huurwoning verplichtingen van de huurder Wikimmo
Speel video af

Verzekeren van een huurwoning: verplichtingen van de huurder - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Een garage verhuren Hiermee moet je rekening houden Wikimmo
Speel video af

Een garage verhuren? Hiermee moet je rekening houden! - Wikimmo

Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat zijn de verplichtingen van de verhuurder
Speel video af

Wat zijn de verplichtingen van de verhuurder? - wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat betekent een optie nemen op een woning Wikimmo
Speel video af

Wat betekent 'een optie nemen' op een woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Welke kosten moeten koper en verkoper betalen bij verkoop van een woning WIKIMMO
Speel video af

Welke kosten moeten koper en verkoper betalen bij verkoop van een woning? - WIKIMMO

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Het KI van een woning Wikimmo
Speel video af

Het KI van een woning - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Een bod uitbrengen hoe doe je dat
Speel video af

Een bod uitbrengen: hoe doe je dat? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Meerwaardebelasting bij verkoop woning of grond Wikimmo
Speel video af

Meerwaardebelasting bij verkoop woning of grond - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Successieplanning Vastgoedportefeuille optimaliseren
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Wat zijn vruchtgebruik en blote eigendom Wikimmo
Speel video af

Wat zijn vruchtgebruik en blote eigendom? - Wikimmo

Investeren Investeren in vastgoed Successieplanning Vastgoedportefeuille optimaliseren
Wat is een openbare verkoop
Speel video af

Wat is een openbare verkoop?

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
De Vlaamse woonbonus 2020 een update Wikimmo
Speel video af

De Vlaamse woonbonus 2020: een update! - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat wordt verstaan onder verhaalbelasting Wikimmo
Speel video af

Wat wordt verstaan onder “verhaalbelasting”? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Projectontwikkeling Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is digitaal ondertekenen
Speel video af

Digitaal ondertekenen

Wonen Ondernemen
Wat is het reglement van interne orde wikimmo
Speel video af

Hou rekening met het reglement van interne orde! - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Ik verkoop mijn woning die verhuurd is Welke stappen moet ik ondernemen Wikimmo
Speel video af

Ik verkoop mijn woning die verhuurd is. Welke stappen moet ik ondernemen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Vastgoedportefeuille optimaliseren Syndicus
Uw huurder overlijdt wat met het huurcontract Wikimmo
Speel video af

Uw huurder overlijdt : wat met het huurcontract? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een basisakte Wikimmo
Speel video af

Wat is een basisakte? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Wanneer moet bij verhuur BTW verplicht worden aangerekend Wikimmo
Speel video af

Wanneer moet bij verhuur BTW verplicht worden aangerekend? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
In welke situaties kan vanaf 1 januari 2019 BTW worden aangerekend op de huurprijs Wikimmo
Speel video af

In welke situaties kan vanaf 1 januari 2019 BTW worden aangerekend op de huurprijs? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Aanrekening van BTW bij verhuur loods of opslagruimte Wikimmo
Speel video af

Aanrekening van BTW bij verhuur loods of opslagruimte - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Een erfdienstbaarheid wat is dat
Speel video af

Een erfdienstbaarheid: wat is dat? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Een huurwaarborg bij bedrijfsvastgoed een must Wikimmo
Speel video af

Een huurwaarborg bij bedrijfsvastgoed: een must! - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Alles wat je moet weten over de huurwaarborg Wikimmo
Speel video af

Alles wat je moet weten over de huurwaarborg - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Vrijstelling of vermindering van onroerende voorheffing bekomen Wikimmo
Speel video af

Vrijstelling of vermindering van onroerende voorheffing bij bedrijfsvastgoed bekomen? - Wikimmo

Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wanneer heb je recht op een vermindering of een vrijstelling van onroerende voorheffing Wikimmo
Speel video af

Wanneer heb je recht op een vermindering of een vrijstelling van onroerende voorheffing? - Wikimmo

Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Je wil een bedrijfspand aankopen maar de site is vervuild Kan de verkoop doorgaan wikimmo
Speel video af

Je wil een bedrijfspand aankopen, maar de site is vervuild. Kan de verkoop doorgaan?

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is een bodemattest Wikimmo
Speel video af

Wat is een bodemattest? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Herziening van de huurprijs bij handelshuur kan dit zomaar Wikimmo
Speel video af

Herziening van de huurprijs bij handelshuur: kan dit zomaar? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wanneer kan ik de huurprijs herzien Wikimmo
Speel video af

Wanneer kan ik de huurprijs herzien bij woninghuur? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Moet ik mijn stookolietank laten keuren voor verkoop
Speel video af

Moet ik mijn stookolietank laten keuren voor verkoop?

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen
EPC verplicht bij verhuur en verkoop van kleine niet residentiele gebouwen Wikimmo
Speel video af

EPC verplicht bij verhuur en verkoop van kleine niet-residentiële gebouwen! - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is de regelgeving omtrent EPC Wikimmo
Speel video af

Wat is de regelgeving omtrent EPC bij woonvastgoed?

Wonen Woonvastgoed huren Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Alles wat je moet weten over de indexatie van de huurprijs Wikimmo
Speel video af

Alles wat je moet weten over de indexatie van de huurprijs. - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Indexering van de huurprijs bij handelshuur en gemene huur Wikimmo
Speel video af

Indexering van de huurprijs bij handelshuur en gemene huur - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een opschortende voorwaarde Wikimmo
Speel video af

Wat is een opschortende voorwaarde? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een postinterventiedossier Wikimmo
Speel video af

Wat is een postinterventiedossier? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Projectontwikkeling Investeren Investeren in vastgoed
Er rust een voorkooprecht op mijn huis Kan ik verkopen Wikimmo
Speel video af

Er rust een voorkooprecht op mijn huis. Kan ik verkopen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is het verschil tussen een voorkooprecht en een voorkeursrecht Wikimmo
Speel video af

Wat is het verschil tussen een voorkooprecht en een voorkeursrecht? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat zijn de opzegmogelijkheden als huurder in geval van handelshuur Wikimmo
Speel video af

Wat zijn de opzegmogelijkheden als huurder in geval van handelshuur? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is het verschil tussen een compromis en een wederzijdse aan en verkoopbelofte Wikimmo
Speel video af

Wat is het verschil tussen een compromis en een wederzijdse aan- en verkoopbelofte? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wanneer komt de verkoop van een woning tot stand Wikimmo
Speel video af

Wanneer komt de verkoop van een woning tot stand? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Kan een verhuurder de handelshuurovereenkomst opzeggen Wikimmo
Speel video af

Kan een verhuurder de handelshuurovereenkomst opzeggen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Opzeg huurovereenkomst wegens eigen gebruik Wikimmo
Speel video af

Opzeg woninghuurovereenkomst wegens eigen gebruik

Wonen Woonvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Hoeveel notariskosten moet ik betalen wikimmo
Speel video af

Hoeveel notariskosten moet ik betalen bij de aankoop van een woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Moet ik registratierechten of btw betalen op de aankoop van mijn woning Wikimmo
Speel video af

Moet ik registratierechten of btw betalen op de aankoop van mijn woning? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is afstand van verhaal in het kader van de brandverzekering wikimmo
Speel video af

Wat is afstand van verhaal in het kader van de brandverzekering?

Wonen Woonvastgoed kopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Waarom moet de woninghuurovereenkomst geregistreerd worden Wikimmo
Speel video af

Waarom moet de woninghuurovereenkomst geregistreerd worden? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
De registratie van een handelshuurcontract of een huurcontract naar gemeen recht Wikimmo
Speel video af

De registratie van een handelshuurcontract of een huurcontract naar gemeen recht - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed huren Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Hoe worden de inkomsten op particuliere verhuur belast
Speel video af

Hoe worden de inkomsten op particuliere verhuur belast?

Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Bedrijfsverzamelgebouwen samen onder hetzelfde dak wikimmo
Speel video af

Bedrijfsverzamelgebouwen: samen onder hetzelfde dak!

Bouwen & verbouwen Projectontwikkeling Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed
Van welke renovatiepremies kan je genieten als je je bedrijfspand energiezuiniger maakt Wikimmo
Speel video af

Van welke renovatiepremies kan je genieten als je je bedrijfspand energiezuiniger maakt? - Wikimmo

Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Bedrijfspand kopen prive of op de zaak Wikimmo
Speel video af

Bedrijfspand kopen: privé of op de zaak? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoedportefeuille optimaliseren
Renovatie vanaf 2022 verplicht voor kopers van bedrijfsgebouwen Wikimmo
Speel video af

Renovatie vanaf 2022 verplicht voor kopers van bedrijfsgebouwen - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed
Wat is omzethuur en in welke gevallen kan het nuttig zijn Wikimmo
Speel video af

Wat is omzethuur en in welke gevallen kan het nuttig zijn? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Planbaten en planschade Wat betekent dit Wikimmo
Speel video af

Planbaten en planschade: wat betekent dit - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wanneer is er sprake van drempelgeld bij handelshuur W Ikimmo
Speel video af

Wanneer is er sprake van 'drempelgeld' bij handelshuur? - WIkimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders van commercieel vastgoed Wikimmo
Speel video af

Rechten en verplichtingen van huurders en verhuurders van commercieel vastgoed - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Welke kosten en lasten zijn voor de verhuurder Wikimmo
Speel video af

Welke kosten en lasten zijn voor de (ver)huurder? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren Syndicus
Wanneer is huuroverdracht en onderhuur bij handelshuur mogelijk Wikimmo
Speel video af

Wanneer is huuroverdracht en onderhuur bij handelshuur mogelijk? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Mag je de aankoop van een pand cash financieren Wikimmo
Speel video af

Mag je de aankoop van een pand cash financieren? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed
Huurhernieuwing bij handelshuur
Speel video af

Huurhernieuwing bij handelshuur

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
De handelshuurovereenkomst van korte duur pop up enkele feiten op een rijtje Wikimmo
Speel video af

De handelshuurovereenkomst van korte duur (pop-up): enkele feiten op een rijtje - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Mijn huurder is failliet Wat nu Wikimmo
Speel video af

Mijn huurder is failliet! Wat nu? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat houdt de leegstandsbelasting bij bedrijfsgebouwen in Wikimmo
Speel video af

Wat houdt de leegstandsbelasting bij bedrijfsgebouwen in? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Verbouwingen in een handelspand welke werken zijn toegelaten Wikimmo
Speel video af

Verbouwingswerken in een handelspand: welke werken zijn toegelaten en wat bij het einde van de huur? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een onroerende leasing Wikimmo
Speel video af

Wat is een onroerende leasing? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een RUP Wikimmo
Speel video af

Wat is een RUP? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Projectontwikkeling Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen
Wat bij de aankoop van een handelspand waar al een huurder in zit Wikimmo
Speel video af

Wat bij de aankoop van een handelspand waar al een huurder in zit? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed huren Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Welke huurovereenkomst heb je nodig bij welk type bedrijfspand Wikimmo
Speel video af

Welke huurovereenkomst heb je nodig bij welk type bedrijfspand? - Wikimmo

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Je ontvangt als verkoper een bod aan de vraagprijs moet je verplicht verkopen Wikimmo
Speel video af

Je ontvangt als verkoper een bod aan de vraagprijs, moet je verplicht verkopen? - Wikimmo

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen
Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een bedrijfsgebouw of handelspand wil huren wikimmo
Speel video af

Met welke kosten moet ik rekening houden als ik een bedrijfsgebouw of handelspand wil huren?

Ondernemen Bedrijfsvastgoed huren Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Wat is een splitsingsakte wikimmo
Speel video af

Wat is een splitsingsakte?

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Bouwen & verbouwen Bouwen Verbouwen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren
Kan de functie van een gebouw zomaar gewijzigd worden Wikimmo
Speel video af

Kan de functie van een gebouw zomaar gewijzigd worden?

Wonen Woonvastgoed kopen Woonvastgoed verkopen Ondernemen Bedrijfsvastgoed kopen Bedrijfsvastgoed verkopen Investeren Investeren in vastgoed Vastgoed verhuren

Ook interessant om te lezen

Plan nieuwbouw

Het postinterventiedossier

EPC

Alles wat je moet weten over het EPC

Huis kopen

Wanneer komt de verkoop van een woning of bedrijfsgebouw tot stand?

Zoekopdracht

Dewaele zoekt voor jou

Een ruim bedrijfspand, een villa in 't groen of een appartement aan zee. Laat ons weten wat je precies zoekt en ontvang als eerste het meest recente (en discrete) aanbod in je mailbox. En dit nog voor het op de vastgoedwebsites wordt gepubliceerd!

Zoekopdracht opslaan Bekijk het aanbod

Wij maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij tracking- en advertentiecookies te gebruiken om jouw websitebezoek persoonlijker te maken. Ben je benieuwd naar deze gepersonaliseerde advertenties? Klik dan op “Akkoord”(met ons privacybeleid). Lees meer

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.