De eigendomstitel van je woning: alles wat je moet weten!

De eigendomstitel van je woning: alles wat je moet weten!

Heb je plannen om jouw huis zelf te verkopen? Weet dan dat je ook als particulier jouw verkoopsdossier helemaal in orde moet hebben voor een juridisch waterdichte verkoop. Dit verkoopsdossier bestaat uit een aantal officiële attesten en documenten, waaronder ook de eigendomstitel van jouw woning. Ontdek hieronder wat een eigendomstitel juist is en wat je moet doen als je de eigendomstitel van je woning niet meer vindt.

Wat is een eigendomstitel?

De eigendomstitel is een document dat bewijst dat je de eigenaar bent van de woning. In de meeste gevallen is de eigendomstitel de authentieke verkoopakte, maar het kan ook een schenkingsakte of een akte van vereffening of verdeling van een erfenis zijn.

Heb ik mijn eigendomstitel nodig om mijn woning te verkopen?

Zeker! Het is één van de belangrijkste documenten want enkel dit document toont officieel aan dat je de eigenaar van de woning bent. Daarnaast staan ook eventuele erfdienstbaarheden op de eigendomstitel vermeld en zullen hierin soms ook voorkooprechten of een recht van wederinkoop worden vermeld

Waar kan ik de eigendomstitel vinden?

Een kopie van de eigendomstitel heb je na het verlijden van de aankoopakte van je woning thuis ontvangen. Het origineel blijft bij de notaris.

Help, ik ben mijn eigendomstitel kwijt. Wat nu?

Geen nood, je kan steeds een kopie aanvragen bij de notaris die de eigendomsakte van je woning heeft verleden. Weet je niet meer welke notaris dit heeft gedaan? Dan kan je dit opvragen via het Registratiekantoor van je provincie.

Wil je weten welke documenten je nog allemaal moet verzamelen voor een waterdicht verkoopsdossier? Bekijk dan de lijst van de verplichte documenten bij verkoop van een woning. Succes!

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

Om jouw ervaring op onze website zo gemakkelijk mogelijk te maken verwerkt Dewaele Vastgoedgroep jouw gegevens en bewaart ze jouw voorkeuren. Zo kun je op elk moment de draad weer oppikken. Dewaele Vastgoedgroep maakt hierbij gebruik van cookies. Door op ‘Ik ga akkoord’ te klikken of gebruik te blijven maken van deze website en onze diensten, ga je akkoord met de privacy policy, die ook de cookie policy bevat.