Vochtproblemen: herkennen, opsporen, aanpakken!

Vochtproblemen: herkennen, opsporen, aanpakken!

Heel wat woningen kampen met vochtproblemen. Dit kan niet alleen gezondheidsklachten veroorzaken, daarbovenop kan het ook problematisch zijn voor de constructie van de woning. Muren die gedurende een lange tijd vochtig zijn, kunnen immers instabiel worden. Het is dus van groot belang dat vochtproblemen zo snel mogelijk worden aangepakt. 

Hoe kan je vochtproblemen herkennen? 

Vochtproblemen komen niet alleen voor in oudere woningen, maar kunnen ook optreden in nieuwbouwwoningen of -appartementen. 

Merk je loshangend behang, beschadigd pleisterwerk of afgebladderde verf op? Dan is de kans reëel dat er in jouw woning een vochtprobleem is. Daarnaast moeten vocht- en schimmelplekken of witte aanslag op de muur een alarmbel doen afgaan. Ook als er een muffe geur in huis hangt of als je regelmatig condens opmerkt op de ramen, check je best even of er geen vochtplekken te bespeuren zijn. 

Wat zijn de oorzaken van vocht?

Vocht kan op verschillende manieren de woning binnendringen. Ten eerste kan onvoldoende of slechte ventilatie ervoor zorgen dat vochtige lucht nergens naartoe kan in huis, waardoor er condens ontstaat op de ramen die later in de muren kan trekken. Beter verluchten is in dit geval dus de boodschap. Af en toe een extra raam open zetten, kan dus absoluut geen kwaad.

Daarnaast kan een lekkage in de water- of afvoerleidingen voor vochtproblemen zorgen. Kleine lekken worden vaak pas na een lange tijd opgemerkt, zijn moeilijker op te sporen en vergen dus een gerichtere aanpak. 

Een andere veelvoorkomende oorzaak van vocht, is grond- of regenwater dat via de kelder of poreuze muren de woning binnenkomt. 

Hoe pak je vochtproblemen aan? 

In sommige gevallen kan je de vochtproblemen zelf aanpakken. Merk je bijv. geregeld condens op? Dan kan je alvast kleine maatregelen nemen om dit te doen afnemen of zelfs te stoppen. Ramen wat vaker open laten, de was buiten i.p.v. binnen laten drogen en de dampkap steeds aanzetten bij het koken, kunnen hierbij zeker helpen. Nog steeds last van condens? Dan zal je wellicht genoodzaakt zijn om een ventilatiesysteem te installeren.

In het geval van moeilijkere op te sporen vochtproblemen, schakel je best een expert in. Deze kan dan het probleem gericht aanpakken.

Een woning aangekocht met een vochtprobleem, wat nu? 

In bepaalde gevallen zal je de verkoper hiervoor nog kunnen aanspreken. Pas op: dit is niet zo eenvoudig, aangezien je in dat geval als koper zal moeten bewijzen dat het vochtprobleem een verborgen gebrek aan de woning betreft. Meer in het bijzonder zal je als koper moeten bewijzen dat het vochtprobleem reeds aanwezig was op het moment dat je de woning aankocht. En dat is niet steeds zo vanzelfsprekend. 

Bovendien voorzien de meeste compromissen dat de verkoper voor verborgen gebreken gevrijwaard wordt, tenzij hij opzettelijk de gebreken niet heeft meegedeeld. Ook hier dient de koper deze kwade trouw van de verkoper te bewijzen. 

Meteen in actie schieten - door de verkoper te contacteren en aan te schrijven - als je dergelijk probleem vaststelt is dus de boodschap, want hoe meer tijd verstrijkt, hoe moeilijker het wordt om deze bewijzen te kunnen leveren.

Wees als koper dus op je hoede voor vochtproblemen en neem je tijd om de volledige woning grondig na te zien op vochtproblemen vooraleer je een verkoopovereenkomst afsluit. 

Maar ook als verkoper duurt eerlijkheid het langst: meld dus vochtproblemen of eventuele andere gebreken steeds aan de kandidaat-kopers zodat zij voldoende op de hoogte zijn van de staat van de woning. 

Van plan om een woning aan te kopen of om je huis zelf te verkopen? Bekijk dan zeker eens ons aanbod of neem contact met ons op.

Lees ook: